Nadwrażliwość pokarmowa i stany zapalne a problemy skórne. Czyli małymi krokami do celu!

Jeżeli uda nam się powstrzymać stany zapalne w organizmie, możemy uniknąć większości chorób cywilizacyjnych i autoimmunologicznych ale przede wszystkim opóźniać procesy starzenia i eliminować problemy skórne. Zatem na początek warto zapoznać się z problemem i kilkoma prostymi jego rozwiązaniami i ogólnymi zasadami postępowania.
 

 

Co to jest stan zapalny ?

Stan zapalny organizmu kojarzy się większości osób z grypą, dolegliwościami po urazie, bolącym zębem, alergiami itp. Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieją dwa typy stanu zapalnego, ostry lub przewlekły.

Stan zapalny ostry

To naturalna reakcja naszego organizmu na stres lub uraz, który trwając dłuższy okres czasu potrafi przejść w stan ciągły i tym samym powodować szereg problemów ze zdrowiem.
Stan ostry jest reakcją początkową na patogen lub uszkodzenie organizmu, która trwa kilka dni, występuje przy np: skaleczeniu, infekcji, reakcji alergicznej, jednorazowym stresie. Objawami ostrego stanu zapalnego jest wystąpienie gorączki, swędzenia, opuchnięcia, zaczerwienienia, bólu. Objawy są niezbędne aby organizm rozpoczął proces samoistnego leczenia/gojenia. W tym momencie wzrasta przepływ krwi , podgrzewając stan zapalny (dlatego często odczuwamy ciepło lub zaczerwienienie), leukocyty krążące we krwi usuwają patogeny i zaczyna się proces gojenia.

Stan zapalny przewlekły

Pojawia się w momencie gdy stan ostry przechodzi w stan przewlekły i organizm odbiera to jako sygnał ciągłego zagrożenia zdrowia. Nie jest to naturalny stan dla naszego organizmu, ponieważ został on tak genetycznie zaprogramowany, aby radzić sobie z szybkimi reakcjami na urazy. Każdy stan zapalny zaczyna niszczyć tkanki – nasz naturalny budulec organizmu, więc ciągłe tkwienie w takim stanie prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
 

 

Co przyczynia się do powstania stanu zapalnego?

Toksyny w pożywieniu, dieta bogata w cukier, wysoko przetworzoną żywność, tłuszcze przemysłowe, wysoko przetworzone węglowodany, masowo produkowana żywność np: mięso, jaja. W konsekwencji taka żywność doprowadza do zmniejszenia wrażliwości tkanek na insulinę , co za tym idzie, zwiększona podatność na choroby: otyłość. otyłość typu brzusznego, cukrzycę, ciągłe zmęczenie, problemy z tarczycą, insulino oporność, spadek odporności itp

Nadmiar kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które w dużej ilość stymulują nasz stan zapalny w organizmie, nadmiar prowadzi do chorób serca, miażdżycy, otyłości. Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów bogatych w kwasy wielonienasycone.

Brak snu, problemy ze snem, zmęczenie, problemy z konsekwencją są skutkiem wzrostu hormonu kortyzolu co może oznaczać zaburzenie gospodarki hormonalnej w organizmie.

Problemy z trawieniem, złe nawyki żywieniowe, źle zbilansowana dieta, szybkie, byle jakie spożywanie posiłków to wszystko wpływa na system odpornościowy organizmu, który zaczyna reagować zapadając na szereg dolegliwości trawiennych np: zgaga, refluks, złe samopoczucie, problem z jelitami, trądzik.

Permanentny stres, dieta która dostarcza zbyt mało kalorii lub zbyt “pustych” kalorii, co wiąże się z nieustannym wyrzutem insuliny poprzez podwyższony poziom cukru to także prowadzi do tworzenia reakcji zapalnych.

Jakie są objawy stanu zapalnego?

Najczęściej objawami stanu zapalnego są oznaki zaburzenia trawienia, wzdęcia, zaparcia, częste infekcje, biegunki, suche oczy, niestrawność, brak koncentracji, ospałość, częste migreny, zespół jelita drażliwego ale także choroby skóry takie jak świąd, trądzik, egzemy, atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca.
Przyczyną takiego stanu zdrowia czyli stanu zapalnego jest brak równowagi systemu odpornościowego a zaburzona równowaga organizmu jest skutkiem między innymi wielu chorób cywilizacyjnych.

Dlatego też udając się do lekarza ze stanem zapalnym organizmu lekarze tego nie diagnozują. Gastrolog, ginekolog, endokrynolog, psycholog nie widzą w tym problemu, dzieje się tak ponieważ ten stan zapalny jest stanem przewlekłym, jest inny niż przy zachorowaniu na grypę ( to tak zwany stan uśpienia). Najczęściej stan zapalny ogólnoustrojowy odczuwany jest jako ogólne zmęczenie organizmu, często zrzucane na stres a towarzyszą mu zaburzenie snu, zaburzenie koncentracji, sucha lub przetłuszczona skóra, problemy trawienne, trądzik czy nawet cellulit. Po spożyciu zdrowego jedzenia brzuch jest płaski i nie ma problemów trawiennych. Jeśli odczuwamy dyskomfort w postaci wyżej wymienionych dolegliwości, to oznaka że źle się odżywiamy i jesteśmy współtwórcami stanu zapalnego. Najczęściej taki długoterminowy stan zapalny gdzieś się ulokowywuje u kobiet np w nieregularnym miesiączkowaniu, w tarczycy, a także w problemach skórnych. Może nawet powodować świąd skóry, nadwrażliwość na kosmetyki (mydła do mycia rąk) i środki chemiczne (np rękawiczki lateksowe), które nigdy wcześniej nie działały na naszą skórę drażniąco.

Jak stany zapalne mają się do skóry?

 

 
Skóra i układ trawienny są do siebie bardzo podobne budową i strukturą na poziomie cząsteczkowym. Bardzo często jednym z pierwszych sygnałów że coś jest nie tak jest występowanie trądziku, który pojawia się coraz częściej także u osób dorosłych. Jeśli źle się odżywiamy to prędzej czy później odbije się to na naszej skórze a jednymi z najczęstszych dolegliwości mającymi duży wpływ na skórę są stany zapalne w jelitach.
W codziennej pracy klientkom borykającym się z problemami skórnymi bardzo często zadaję pytanie o dietę i stan jelit, ponieważ dzięki poprawie stanu jelit można uzyskać lepsze efekty zabiegów w gabinecie. Najczęstszym czynnikiem wywołującym zły stan jelit jest zaburzenie mikroflory. Dlatego warto o nie dbać poprzez zbilansowaną dietę, ruch i sen, które wyciszają nasz stan zapalny. Dobre bakterie jelitowe wpływają na to czy pojawia się stan zapalny w organizmie czy nie, to od nich zależy czy komórki naszych jelit (erytrocyty) funkcjonują prawidłowo. Jeśli dzieje się inaczej nasze jelita stają się nieszczelne, przez co substancje niekorzystne dla nas mają ułatwioną drogę i przenikają do krwiobiegu.
Badania wykazały że już niewielka 2-3 dniowa zmiana sposobu odżywiania działa korzystnie na jelita.
 

 
Udowodniono także, że poprzez właściwe żywienie, sen i ruch możemy stać się zdrowsi, silniejsi i cieszyć się długim życiem.
Ogólne zasady zdrowego żywienia są proste i powszechnie znane każdemu, wystarczy spożywać dużo owoców i warzyw (ogromna dawka antyoksydantów), kaszy, ryb, stosować dobre oleje, naturalne przyprawy i ograniczyć przetworzoną żywność oraz używki zwłaszcza cukry, syropy glukozowo-fruktozowe i utwardzane tłuszcze.

To model dobrej, zdrowej diety o której wszyscy wiemy , tylko dlaczego jej nie stosujemy?

Mam radę dla osób, które uważają że problem jelit i stanów zapalnych ich nie dotyczy…
Zróbcie swój tygodniowy plan żywieniowy, zacznijcie każdego dnia przez tydzień zapisywać o której wstajecie i chodzicie spać, co jecie z odstępami czasowymi, o której godzinie jest każdy posiłek, co pijecie i kiedy i ile pijecie, jak długo trwa posiłek, gdzie go spożywacie czy w pracy, w samochodzie, przy stole czy w tramwaju? Czytając takie tygodniowe zapiski zdziwicie się ile każdy z nas jest w stanie zjeść jednego dnia i czym potrafimy zaśmiecić nasz organizm, ile produktów z naszej listy mozna zaliczyc do zdrowych a ile obok zdrowych nawet nie leżało na półce w sklepie.

Wracając do nadwrażliwości jelit czyli ich przepuszczalności. Poza sporządzeniem tygodniowego planu żywienia, przyjrzeniu się temu co jemy i jak jemy, zastosowaniem się do zasad zdrowego żywienienia, należy także przyjrzeć się takim produktom pokarmowym jak alergeny pokarmowe, które uaktywniają w naszych organizmach mechanizmy autoagresywne – nadwrażliwość na pokarmy (przynajmniej połowa populacji wykazuje nadwrażliwość na pokarmy).
Do najczęstszych pokarmów alergizujących należą: nabiał, zboża glutenowe, soja, orzeszki ziemne i jaja.
Alergeny pokarmowe mogą nam szkodzić na dwa sposoby np: jeśli osoba uczulona na orzeszki ziemne dostanie nagłej duszności bierze leki przeciwhistaminowe aby nie zagrażać swojemu zdrowiu, taka osoba ma szybką reakcję alergiczną i wie że musi szybko reagować. Natomiast osoba nie posiadajaca tak ostrej reakcji alergicznej spożywająca inne pokarmy alergizujące na codzień, szkodzi sobie powodując np stan zapalny w organizmie często zupełnie nieświadomie. Co więcej często alergeny pokarmowe działają na nasz organizm uzależniająco, tutaj świetnym przykładem są cukry.

Przykładem z dziedziny kosmetologii może być zaobserwowanie problemu cellulitu u kobiet (coraz częściej u dzieci), jest to nic innego jak manifestacja stanu zapalnego, którego przyczyną jest nieprawidłowe odżywianie, zbyt mały ruch oraz zbyt mało wypijanej wody. Cellulit to nic innego jak magazynowanie się komórek (stanu zapalnego) w tkance tłuszczowej. Przy zmianie nawyków żywienia już po 2 tygodniach można zaobserwować zanik cellulitu, niestety przy powrocie do dawnych złych przyzwyczajeń cellulit wraca.
 

 
Pamiętajmy że małe zmiany mogą zaowocować dużymi sukcesami! Zmieńcie parę nawyków żywieniowych a sami się przekonacie. Jeśli pijecie na czczo kawę podrażniacie w ten sposób śluzówkę jelita co doprowadza do stanu zapalnego, nie popijajcie w trakcie posiłków, zwracajcie uwagę na to co jecie i jak jecie, ile czasu zajmuje wam zjedzenie posiłku, jedźcie powoli wręcz delektujcie się sporzywanymi produktami.

Sama jestem na jednym z takich programów żywieniowych i uwierzcie mi to co jemy ma ogromny wpływ na to co sie dzieje w naszym organiźmie.

 

Autor: Kosmetolog Karolina Czechowska

ul. Czysta 4 (Galeria)
50-013 Wrocław
tel. 888-837-617